Tartu VOCO ettevõtlusõpetaja Mariin Alatsei blogi

Sildid:

Viimaste kuude tormiline tempo rahunes koos kevade tulekuga. Minu selle õppeaasta tundide jaotus on nii, et enamus neist jäi septembrist kuni veebruari lõpuni ning nüüd kevadperioodil on vaid väga väike tunnimaht. Ja ka enamus suuremaid üritusi toimusid just õppeaasta esimeses poole, kuid minu rõõmuks on ikka kevadeks ka põnevaid tegevusi jäänud.
Kui minna aasta algusesse tagasi, siis toimus VOCOs kaks ettevõtlusega seotud suursündmust. Esmalt jaanuari viimasel päeval Aasta Tegija ettevõtlusoskuste võistlus, kuhu on oodatud kõikide erialade õppijad üle kooli. Ning juba 10 päeva hiljem vabariiklik Noor Meister ettevõtlusoskuste võistlus. Mõlema võistluse puhul olin nii korraldajaks kui ka samal ajal õpilaste juhendajaks. Ma ei hakka valetamagi, et see oli korralik pinge ja väljakutse ning olin peale neid võistlusi ikka väga läbi, aga ma tõesti ei väsi kordamast, et meie ühise ettevõtlusõpetajate meeskonnaga on kõik võimalik. Mõlema võistluse puhul toimus korralik eeltöö juba varakult – tegevuste planeerimine ja ajakava kokku sobitamine, sponsorite otsimine, žürii leidmine, kõikidele meeskonnaliikmetele ülesannete ja vastutusala jagamine. Ma jäin mõlema võistlustega rohkem kui rahule ja olen siiralt uhke õpilaste saavutuste üle! VOCO Aasta Tegija ettevõtlusoskuste võistlus toimus nüüd kolmandat korda ja rõõm on tõdeda, et iga aastaga on võistlus läinud järjest paremaks tänu varasematele kogemustele ning õpilaste seas on tegemist ägeda väljakutsega. Noor Meister pakkus mulle aga hoopis uutmoodi kogemuse – kui eelmisel aastal läksime õpilastega kohale ja saime osa korraldatud võistlusest, siis sellel aastal olin ise ka osa kogu korraldamise möllust. Kogemus, mida ma soovitaksin kõigile! Üks asi on lihtsalt nautida teiste poolt organiseeritud üritust või siis ka vinguda, mis võiks olla teisiti, teine asi on kõike ise planeerida ja korraldada. Julgen kindlalt öelda, et sellest õpib ikka väga palju.

ÕF Rahatähed koos Mariiniga rahvusvahelisel võistlusel

Märts on tuntud kui rahatarkuse kuu ja tundub, et kuuseis oli soodne ka minu juhendatud õpilasfirmale Rahatähed, kellega koos oli meil märtsis üsna palju tegemist. Märtsi alguses ilmunud Investori ajakirjast saab lugeda Liisi Kirchi artiklit rahatarkuse omandamisest mängukaartide abil, kus oli välja toodud ka ÕF Rahatähed kaardimäng. See oli hea motivatsioonilaeng, et minna suurepärase tundega rahvusvahelisele õpilasfirmade kohtumisele. Sündmusel osales eelnevalt välja valitud 20 õpilasfirmat Tartumaalt, Pärnumaalt, UK-st, Slovakkiast, Soomest ja Lätist. Õpilased said osa suurepärastest ettekannetest ja töötubadest, Tartu Kaubamajas toimunud laadast ning närvikõdi pakkuvast pitchimise võistlusest. Teiste juhendajatega võistlust kõrvalt vaadates olime me kõik samal arvamusel, et ise vist küll nii kindla närviga ei oleks ja pabistaks kordades rohkem. Sellelt rahvusvaheliselt kohtumiselt võtsin ma aga endaga kaasa järgmise G. Biernati mõtte ja nõustun sellega täielikult: „Life is a dream that becomes real through you! Every step is a choice and every move is a reflection of who you are.“ Õpilasfirmaga on meid kevadel ees ootamas veel vähemalt kaks laata ning selleks, et ka järgmisel aastal õpilased oleksid huvitatud õpilasfirma tegemisest, püüame koos ÕF-ga Rahatähed neid innustada ja seda plaanime teha koolis maikuus.

Lisaks õpilasfirma juhendamisele ja toetamisele on minu juurde tee leidnud väga mitmed õpilased, kes on kooli kõrvalt teinud ettevõtte või plaanivad seda teha ning tahavad abi küsida ja üle saada enda kahtlustest ning hirmudest. Mul on selle üle väga hea meel, et õpilastel on ettevõtluse tundides tekkinud huvi ettevõtluse vastu ning hakatakse tegutsema. Muidugi olen ma nõus neid aitama! Samuti püüan ma nende eneseusku tõsta, sest alati tasub proovida ja katsetada, seejuures on ka ebaõnnestumine okei. Samas kui ei proovi, siis ei täitu ka unistused. Mentorluse sooviga jõudsid minu juurde ka IT-õpilased, kellel on väga põnev startup – AudioCat, mis tegeleb nägemispuudega inimestele audiomängude platvormi arendamisega. Nendega koos käisin ka sTARTUp Dayl, kus nad võistlesid Creative Industries Pitching võistlusel ning nad võitsid selle võistluse! Nagu nad minu üle ka naersid, siis hea, et ma päris lakke ei hüpanud, kui võitjad välja kuulutati, aga ma tõesti siiralt rõõmustan õpilaste edu üle ja see läheb mulle väga korda! Sära nende silmades on ideaalne tasu ning püüan neid igati aidata ka edaspidi.

13. aprillil toimub VOCO Avatud Uste päev, kus korraldan koos enda osakonna õmbluseriala õpetajatega ja õpilastega moeshow’d, mille peamiseks teemaks on taaskasutus ja kiirmoe tarbimise vähendamine. Kevadeks oleme plaaninud ka ühise koolitusel osalemise VOCO ettevõtluse-majanduse õpetajatega ning plaan on külla minna ka mõnele teisele kutsekoolile kogemuste saamiseks ning jagamiseks. Ja eks lähiajal tuleb teha ka plaane uueks õppeaastaks, et järgmisel aastal toimuks sama palju põnevat nagu sellel aastal on toimunud.

 

Mõnusat kevadet!

Mariin

 

Ettevõtlusõpetaja Mariin Alatsei blogib Tartu Kutsehariduskeskuse ettevõtlusõppe tegevustest. Loe tema eelmist postitust siit.